thumbnail_20190126_101143

De start van het theaterseizoen: audities, emoties en een bijzondere groep mensen

door / 0 reacties / 265 weergaves / woensdag 27 maart 2019

Blog 1 | Lang en Gelukkig maar dan anders door Theatergroep Kersouwe

Een stapel met scripts, een kring met stoelen en heel veel vrolijke, toch gespannen gezichten. Ja, de eerste repetitie van Theatergroep Kersouwe is een feit. Alles is nog mogelijk. Maar de spanning stijgt. In deze eerste repetities moet je het laten zien. De regisseur gaat nu kijken, keuzes maken en heroverwegen. Talent en typecasting wisselen elkaar af. De druk is voelbaar, het plezier ook. Na een winter stilzitten is het heerlijk om weer te spelen, te bewegen en te lachen.

Improvisatietheater. Voor de een is het een kwestie van loslaten en gaan. Doen wat in je opkomt. Grappen maken en huilen tegelijk. Impulsen volgen. Maar voor de ander is het letterlijk een drama. De meest uiteenlopende gedachten schieten voorbij. Is het wel grappig? Ziet de regisseur het wel?

Creatief proces. Toch is het altijd de basis voor de rolverdeling, de auditieronde zeg maar. Aan de hand van kleine scenes maakt de regisseur zijn keuzes wat betreft rolverdeling. Het is een openbaring. De eerste grappen in de voorstelling worden gemaakt. De eerste teksten worden geschrapt. Er is geen pijl op te trekken, een creatief proces.

Emoties. Theater maken is een creatief proces. Vol van emoties. De ene keer vliegen de grappen je om de oren, zijn de scene mega hilarisch en heeft iedereen na de repetitie buikpijn van het lachen. De volgende repetitie komen er zware onderwerpen aan bod en wordt er oprecht gehuild op het toneel. Het is bijzonder om te zien dat er zo veel vertrouwen is in een groep. Vertrouwen om te zijn wie je bent, te doen wat je wil en te laten wat het is. Dat maakt een groep en een voorstelling bijzonder.

Biertje. En dan is er nog een biertje. Een drankje na de repetitie. Het moment om echt te laten bezinken wat er is gebeurd. Wat je hebt gedaan en hoe het is gedaan. Even napraten, lachen en bijkomen. Auditie doen is hard werken.

auteur: Linda Bak

Dit blog is de eerste in een reeks ter voorbereiding op de Kersouwe productie ‘Lang en Gelukkig | maar dan anders’ die komende zomer bij Natuurtheater De Kersouwe wordt uitgevoerd. Speeldata en andere informatie over deze productie vind je via deze link

Your Commment

Email (will not be published)